About Me

My photo
berada di atas tanah bawah langit ~ ciptaan Allah yg maha esa

Thursday, October 11, 2012

Slot agAma

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia semua, hari ini saya nak berkongsi kelebihan zikir  سبحان الله وبحمده, سبحان الله العظيم.
---> Rasulullah s.a.w bersabda:
Siapa membaca :  سبحان الله وبحمده (Maha Suci Allah dan segala puji bagiNya) dalam sehari seratus kali, akan digugurkan dosanya walaupun sebanyak buih lautan.’ (Riwayat Syaikhan dari Abu Hurairah)
--->Imam Bukhari menamatkan kitab hadithnya dengan hadith berikut, Rasulullah s.a.w bersabda:
Dua kalimat yang ringan di lidah, pahalanya berat di timbangan (hari Kiamat) dan disenangi oleh Tuhan Yang Maha Pengasih, adalah: سبحان الله وبحمده, سبحان الله العظيم.” (HR. Al-Bukhari 7/168, Muslim 4/2072.)
--->Dalam zikir yang lain pula:
……..سبحان الله وبحمده عدد خلقه ورضاك نفسه وذنت عرشه ومداد كلمته’(Maha Suci Allah dan segala puji bagiNya sebanyak bilangan makhlukNya, dan sebesar redha diriNya, dan seberat ‘ArasyNya,dan sebanyak hitungan kalimatNya).’ (Hadis riwayat Muslim)
--->Semua makhluk Allah berzikir dan bertasbih (سبحان الله) mengingatinya.
Al-Israa [44]
Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun.
--->Semut dan katak juga berzikir kepada Allah.
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Dari Rasulullah s.a.w: Sesungguhnya pernah seekor semut menggigit salah seorang Nabi lalu Nabi tersebut menyuruh supaya membakar sarang semut tersebut, tetapi Allah menurunkan wahyu kepadanya: Apakah hanya gara-gara seekor semut menggigitmu lantas kamu akan binasakan satu umat yang selalu membaca tasbih?
Rasulullah (صلى الله عليه وسلم) said : “Its croaking is Tasbeeh. Narrated by An-Nas’ai. (suara katak itu tasbih, memuji Allah)


Berzikir sambil berjalan pun boleh, sambil baring atas tilam yang empuk pun boleh berzikir. Ramai orang duduk atas tilam empuk masuk syurga VIP (syurga yang hebat) kerana zikir. Yang penting luangkan masa untuk berzikir, walaupun sedikit asalkan berterusan. Walaupun sekadar قل هو الله 10kali setiap pagi lepas Subuh dan 30 zikir lepas sembahyang (سبحان الله 10 kali, الحمد لله 10 kali dan الله أكبر 10 kali). Yang penting jadikan amalan rutin.
“…….akan digugurkan dosanya walaupun sebanyak buih lautan
##Hanya dosa dengan Allah sahaja diampun. Dosa dengan manusia seperti mengumpat, mencuri hendaklah diselesaikan (settle) dengan meminta maaf dari manusia.

Salam sayang dr Cahaya Perasaan.. love Malaysia~
Sumber: nasbunnuraini.wordpress.com/2008/01/22/subhanallah-wabihamdihi/

No comments:

Post a Comment