About Me

My photo
berada di atas tanah bawah langit ~ ciptaan Allah yg maha esa

Saturday, December 29, 2012

_Allah Maha Adil_--->Bagi jiwa-jiwa yang merasakan kehidupannya sentiasa kelam dan muram hingga menjadikan matanya silau melihat kehidupan.
--->Bagi jiwa-jiwa yang sering kecewa dengan dosa-dosa semalam dan ragu-ragu menghadapi hari esok.
Yakinlah, bahawa Allah tidak pernah menzalimi hambaNya. Bahkan seluruh perjalanan hidup kita sudah ditentukanNya sejak azali lagi. Tidak ada pun satu episod daripada kehidupan kita melainkan yang sudah diketahui oleh Allah, bahkan Allahlah yang menentukan segalanya dengan ilmuNya yang Maha Luas.
"Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (Tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam Kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah." (Al Hadid, 57:21)
Bahkan Allah yang mengatur kehidupan kita itu Maha Lembut terhadap hambaNya, Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Dan pencipta yang telah menentukan skrip dalam setiap episod hidup kita itu ialah Allah yang Maha Adil dan Maha Mengetahui. Bahkan ketika kita berdoa mengadu dan membongkarkan segala kelemahan diri, Allah lebih mengetahui segala kelemahan kita samada yang zahir dan tersembunyi. :)
Ketika kita bermunajat mengadu dan memohon keampunan akan dosa dan kesalahan kita, Allah berkata “Aku tidak peduli”. Ya, Allah tidak peduli bahkan tetap akan diampunkan dosa-dosa kita walaupun dosa kita memenuhi seantero dunia.
Daripada Anas r.a berkata : "Saya telah mendengar Rasulullah saw bersabda : Telah berfirman Allah SWT ; Wahai anak Adam ! Setiap kali engkau memohon dan mengharap kepada-Ku, Aku tetap mengampunimu atas segala dosa yang engkau lakukan, dan Aku tidak peduli. Wahai anak Adam ! Andai kata dosa-dosamu sampai setinggi langit, kemudian engkau memohon ampun kepada-Ku, nescaya Aku akan mengampuni. Wahai anak Adam ! Andaikata engkau datang kepada-Ku dengan dosa sepenuh bumi, kemudian engkau menemui-Ku, sedang engkau tiada menyekutukan Aku dengan sesuatu pun, nescaya Aku akan datang kepadamu dengan ampunan sepenuh bumi pula." (Hadis riwayat Tirmizi)

Ketahuilah, setiap keluhan jiwa kita, setiap luka-luka dihati kita dan setiap titisan air mata yang kita tumpahkan semuanya dalam ilmu dan perhitungan Allah, bahkan Allah begitu kasihkan hamba-hambaNya lebih dari apa yang kita sangkakan. Inilah kunci kebahagiaan jiwa, kelapangan dada serta kejernihan hati dan fikiran. Disinilah letaknya kebahagiaan hakiki, bukan pada kemudaan yang akan meninggalkan kita, harta yang akan berkurangan atau apa saja yang bersifat SEMENTARA.
Sungguh, sekiranya kita benar-benar mengerti tentu kita akan menemui bahawasanya kebahagiaan itu begitu dekat dengan diri kita bahkan sebahagian dari jiwa kita. Namun kesibukan dunia sering melalaikan kita hingga kita tidak mampu menerokai kekayaan yang telah Allah bekalkan pada kita untuk mengharungi kehidupan ini. Sungguh Allah itu Maha Lembut dan Maha Pengasih kepada hambaNya.
Pernahkan kita terfikir, kenapa orang Melayu, Cina, dan India ni, lain rupa, sifat etc? Jika kita lihat, orang kafir lebih maju dari orang Islam. Apa hikmah disebalik itu? Sesungguhnya tiap yang diciptakan oleh Allah itu, tersembunyi hikmahnya. Jika kita tak memperoleh sesuatu yang diinginkan sekarang, mungkin di kemudian hari kita akan mendapat sesuatu yang lebih besar lagi.. Wallahu'alam..
Cahaya Perasaan sekadar berkongsi ilmu.. Kalau ada kesalahan, tegur2 lah ye.. 
_it comes with love_ <3>

No comments:

Post a Comment